Therapie

Therapie

Neuropsychologische therapie is geschikt voor mensen met hersenaandoeningen die psychologische hulp kunnen gebruiken.
Een hersenaandoening kan een mensenleven ingrijpend veranderen. Gelukkig hebben mensen van nature veerkracht. Een mens kan zich aanpassen aan een nieuwe situatie of andere verwachtingen over de toekomst. Het kan zijn dat je hierbij wel wat hulp kunt gebruiken.
Bij het verwerkingsproces horen emoties zoals angst, boosheid en verdriet. Het aanpassen aan veranderingen in de hersenen kan dan ook behoorlijk ingewikkeld zijn. Soms kom je gevoelsmatig vast te zitten in dit proces. Het kan ook zijn dat je klachten ervaart zoals piekeren, angst voor herhaling, herbelevingen, somberheid, boosheid of frustratie. Alleen al het feit dat je geconfronteerd wordt met de kwetsbaarheid in het leven, kan ook veel impact hebben.
Wij bieden effectieve psychologische therapie bij jouw specifieke probleem en behandeldoel.

Werkwijze

De duur van de therapie kan variëren van vijf tot tien gesprekken. 1 gesprek duurt 45 minuten. De frequentie van de gesprekken is 1 keer per week of 1 keer per twee weken.
Het therapieproces bestaat uit 4 stappen:

  1. Een intake. Tijdens een intake is er aandacht voor een kennismaking en het bespreken van uw klachten. Ook krijgt u tijdens een intake uitleg over onze behandeling.
  2. Uitleg over hersenen en uw hersenletsel. De uitleg richt zich op het begrijpen van de gevolgen van het hersenletsel (circa 1 sessie). Dit geeft een gevoel van grip en regie.
  3. Praktische handvatten en leefstijladviezen. Bij dit onderdeel geven wij tips en trucs bij veelvoorkomende gevolgen van hersenletsel zoals overgevoeligheid voor prikkels, verminderde mentale belastbaarheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen en overzichtsverlies (1-2 sessies). Ook geven we hier leefstijladvies om uw brein in goede conditie te houden.
  4. Behandeling gericht op verwerking en aanpassing (4-6 sessies):
  • Vaak hebben mensen automatisch negatieve gedachten over zichzelf of over situaties. Dit heeft een negatieve uitwerking op hoe we ons voelen. Door anders naar situaties te kijken kan het gevoel verbeteren. Cognitieve gedragstherapie (CGT) richt zich op het identificeren van onrealistische negatieve gedachten en het creëren van realistische en helpende gedachten.
  • Acceptance and Commitment Therapy (ACT) richt zich ten eerste op het leren omgaan met onvermijdelijke emoties als verdriet, angst en boosheid. Ten tweede biedt het een manier om de beperkingen die hersenletsel met zich kan meebrengen te leren aanvaarden en een zinvol leven te leiden door uit te gaan van persoonlijke waarden.